autostrada lingvistica

decembrie 28, 2007 at 6:21 pm 34 comentarii

highway.gife clar ca nu vorbim aceeasi limba.

 Pe net ne folosim de un cod imposibil de utilizat IRL (in real life) si asta o stim cu totii. Nu poti sa le spui profesorilor DND si nici parintilor GTG, >:D< (de fapt poti, ca nu v-ati intelege  – asta e altceva).

br.jpg     bvfd1.jpg  gfd1.jpg  dnd1.jpg

1. Cat de mari au ajuns diferentele dintre cele doua..sa le numim „dialecte” ?

2. Puteti da copy/paste unei conversatii recente care sa va reprezinte modul obisnuit de exprimare pe net? Cu eventualele prescurtari si emoticons-uri incluse, desigur.

Stiati ca  deja banalul „:)”  a aparut in ’63 si a purtat denumirea de „emoticon„, combinatie fericita ( sa spun zambareata?) intre cuvintele englezesti „emotion” si „icon„?

ca0xg3b1.jpg                                    ca6ts1gk.jpg

3. Credeti ca emoticonurile chiar pot suplini gestica si mimica din viata reala sau ele sunt utile doar cand nu gasesti nimic interesant de spus?

net.jpg

mai multe despre autostrada lingvistica aici .

Entry filed under: autostrada lingvistica.

messenger hi5

34 comentarii Add your own

  • 1. Catylina  |  decembrie 28, 2007 la 6:49 pm

    Intr-adevar atat pe mes cat si knd dam sms folosim emoticonurile. Insa ele nu ne pot suplini mimica noastra proprie , e mai dragutz sa vezi o persoana cum rade si plange si sa o auzi in acelas timp, decat sa vezi pe ecran :)) sau:(( nestiind dak e adevarat sau nu

  • 2. Alice  |  decembrie 30, 2007 la 8:14 pm

    Diferentele de limbaj sunt destul de mari luand in considerare faptul ca majoritatea persoanelor, pe langa emoticonurile foliste [cu care sunt de acord] , transforma „ş”-ul in „j” sau folosesc in loc de „i” ori y ori „ee” ..pocind oarecum gramatica limbii romane.Nu zic acum sa se scrie cu diacritice ca nu e ca si cum s-ar scrie o scrisoare sau s-ar nota ceva pe un caiet si oricum tastatura e facuta cu caractere englezesti [si majoritatea au windowsul in engleza, Y!m-ul s.a.m.d.], dar e o diferenta destul de mare, iar prescurtarile sunt ok majoritatea, insa nu cele stupide si deloc comune…caci ce rost are o prescurtare daca trebuie sa o si explici apoi?
    Emoticonurile nu pot inlocui mimica sau gesturile din viata reala decat partial.De exemplu cand vorbesc cu una dintre prietenele mele mai apropiate imi dau seama ca atunci cand avem o discutie in contradictoriu si pune „:)” este de fapt ironica si suparata.Cred ca majoritatea emoticonurilor sunt destul de sugestive cand vorbesc cu o persoana cunoscuta si stiu in ce imprejurari le foloseste.

  • 3. downtownjesus  |  ianuarie 2, 2008 la 9:06 pm

    dom’le, vad ca oamenii astia de aici vorbesc serios, tu stii ca io nu-s serioasa de fel. is bune si emoticoanele, ca sa stie omu ca esti trist sau enervat, ca nu-ti ajung de cele mai multe ori doar „…” insa „:)” de exemplu are atatea si atatea tonuri incat uneori intreb ce fel de zambet a fost ala. oricum, cand vezi „:)” asociezi imediat replica scrisa pe mess cu un anumit zambet al persoanei cu care vorbesti si astfel suplinesti intr-un fel rigiditatea ecranului si lipsa emotiei vii. asta daca persoana ti-e suficient de bine cunoscuta.

  • 4. mircea  |  ianuarie 3, 2008 la 10:42 am

    ce e rau e k la o lucrare nu mai tin minte exact la ce am scris de vreo cateva ori „k” in loc „ca”‘ si nu prea este de bine…:-s:|…m-am obisnuit cu limbajul mess-ului…:D

  • 5. denyden(9f)  |  ianuarie 3, 2008 la 11:49 am

    Cred ca emoticonurile sunt destul de utile intr-o convesatie pe mess, deoarece surprind ceea ce simti in momentul de fata,iar uneori,cand nu mai stii ce sa spui,un smile iti este foarte folositor,chiar daca nu se compara cu expresia fetei din realitate.

  • 6. suZz  |  ianuarie 3, 2008 la 2:04 pm

    da…deseori emoticonurile sunt puse shi atunci cand nu mai ai gasim nimik interesant de zis…punem un emoticon k sa nu se supere persoana respectiva ,shi sa nu creada k vorbeste singur
    (a):))

  • 7. Drulea Adrian  |  ianuarie 3, 2008 la 7:41 pm

    Nu spun prea multe despre emoticonuri..dar cred ca printr-un astefel de icon nu poti exprima cea ce simti cu adevarat…nu poti sa compari un sarut cu un :* ..
    De multe ori pe mess esti neinteles..nu poti sa folosesti un ton in limbaj..nu poti sa te ajuti de gesturi..niste iconitze nu cred ca te ajuta sa il faci pe celalt sa vada intr-adevar cea ce vrei sa transmiti.

  • 8. irina-11i  |  ianuarie 3, 2008 la 8:54 pm

    e logic ca emoticonurile arata starea d spirit a persoanei in momentul cand tasteaza..deoarece eu cred ca pt asta au fost create de la bun inceput..ca sa stii ce emoticon sa atribui fiecarei stari de spirit 🙂 si mai ales ca acestea se aseamana foarte mult cu expresia fetei unei persoane ..sunt alese in asa masura incat sa exprime o fata fericita 😀 sau suparata 😦 , :((. ele kiar ne usureaza modul in kre noi comunicam pe mess ,pt ca folosindu-le nu mai stam sa explikm celui cu care vorbim daca suntem suparati sau nu,ci pur si simplu le tastam .dar intr-adevar in spatele acestor emoticonuri se pot ascunde multe falsitati deoarece netul este de asa natura incat sa iti poti ascunde identitatea.

  • 9. irina-11i  |  ianuarie 3, 2008 la 9:08 pm

    o parte dintr-o conversatie : suzy: fata
    suzy: nu l am mai avzut pa mihai pa mess
    suzy: nici nu mai shtiu de acnd
    suzy: :))
    I.P.: =))
    I.P.: omg
    I.P.: poate ne-o fi dat ign
    I.P.: :))))
    suzy: :)):))))))))))))
    suzy: ce atre
    suzy: :)):))
    suzy: nici la tine nu e?
    suzy: :O
    I.P.: nope
    I.P.: =))
    suzy:*: =))
    I.P.:X: :-J
    I.P.:X: lasa fata

  • 10. irina-11i  |  ianuarie 3, 2008 la 9:10 pm

    I.P.:X: cf fata?
    I.P.:X: 🙂
    I.S.:): ;___
    I.S.:): ;))
    I.S.:): invat la bio
    I.S.:): k am maine la 8 jumate preg
    I.S.:): :-S:-SS
    I.P.:X: :-Ss
    I.P.:X: omg
    I.P.:X: 😦
    I.P.:X: 😦
    I.P.:X: succes
    I.P.:X: :-S
    I.S.:): mc
    I.P.:X: 😦 >:D:D
    I.S.:): :*
    I.P.:X: 😀
    I.P.:X: :*

  • 11. irina-11i  |  ianuarie 3, 2008 la 9:31 pm

    mihai: gata
    mihai: sunt pe-acasa
    mihai: e naspa in oras
    mihai: frig
    mihai: f f frig
    I.P.:X: ;-S
    I.P.:X: oka
    I.P.:X: 😦
    I.P.:X: jeese eram sigura
    I.P.:X: k am vaz si yo
    I.P.:X: cred k o sa mai treak cv pana knd se mai duce geru:-SS
    mihai: dap
    mihai: pai abia sambata o sa fie cel mai frig cik
    mihai: tu ce faci acum?
    I.P.:X: pai acum vegetez in fatza pc-ului
    I.P.:X: :-<
    I.P.:X: incerc sa vad dak gasesc vreun film
    I.P.:X: :-<
    mihai: dap si eu as vrea sa ma bag la un film
    I.P.:X: :-<
    I.P.:X: p und ai fost?:)
    mihai: la new pizza
    mihai: :-??
    I.P.:X: iar ai mankt:)))))
    mihai: da
    mihai: :-S
    I.P.:X: i knew it
    I.P.:X: :))
    mihai: o salata
    mihai: nu mai rade
    mihai: 😦
    I.P.:X::) )
    mihai: :((
    I.P.:X: can’t help it
    I.P.:X: 😛
    mihai: si stii ceva
    mihai: mancasem si inainte friptura
    mihai: si stii ceva
    I.P.:X:: ))))
    mihai: iar as vrea sa mananc ceva
    mihai: :))
    mihai: cred k ma duc sa bag putina salta boef
    I.P.:X: eu nu cred k mai am:-SS
    I.P.:X: am km mankt zilele astea:)
    I.P.:X: ma fac o balena:))
    mihai: 🙂
    mihai: 😀
    mihai: hai k vin rpd
    mihai: 😀
    I.P.:X: oka:P pb
    mihai: mc
    I.P.:X: cp

  • 12. Adam Madalina  |  ianuarie 5, 2008 la 7:36 am

    Dupa parerea mea emoticonurile au si ele rostul lor(incearca sa exprime anumite stari sufletesti),dar din pacate ele nu pot exprima aceste stari chiar in modul pe care o persoana le poate exprima atunci cadn aceasta se afla chiar in fata noastra

  • 13. Ana  |  ianuarie 5, 2008 la 1:58 pm

    Eu zic ca sunt importante emoticonurile…n-as putea sa ma inteleg la fel de bine cu o persoana pe mess daca nu ar exista emoticonurile.Daca le folosesti macar poti imita gesturile si conversatia se poate apropia de relitate.Oricum,sincer de multe ori le folosesc doar pt k s-ar potrivi la ce am zis eu,nu neaparat k as face gestul respectiv sau ca aia ar fi starea mea de spirit .Un exemplu…..cand imi povesteste cineva ceva,pe mess pun :)) :)) si de fapt pe mine nu ma amuza deloc ceea ce mi-a zis.

  • 14. dhanay  |  ianuarie 5, 2008 la 7:36 pm

    Sunt utile emoticonurile,ele fiind reprezentarea unor sugestii sau o salvare atunci cand nu stii ce sa mai spui sau nu gasesti cuvintele potrivite.Ele sunt utile in conversatii dand doar indicii despre o anumita stare de spirit,dar ele nu pot constitui reprezentarea grafica a unui sentiment nici pe departe.Daca de multe ori cuvintele nu ne ajuta sa exprimam ce simtim nici emoticonurile nu pot face asta.

  • 15. tzic  |  ianuarie 6, 2008 la 10:20 pm

    cred ca emoticonurile redau vag mimica fetei…dar repet …destul de vag. sunt ok atat timp cat sunt folosite pe mess, dar cand intr-o discutie face to face incepi si mimezi in aer doua puncte si un d …atunci nu mai e bine…oricum poti pune pe mess :)) si fata ta sa ramana 😐

  • 16. Miky  |  ianuarie 7, 2008 la 8:38 am

    Desi emoticonurile nu exprima intotdeauna starea noastra de spirit sau ceea ce simtim, le folosim foarte des…atat pe mess, kt si in scrierea sms-urilor. Au ajuns deja o obisnuinta. Dar nu-ti poti da seama din niste emoticonuri cum se simte de fapt persoana respectiva, ce vrea cu adevarat. De multe ori, pe messenger se pot deduce anumite lucruri prost, se pot intelege in mod gresit( cum si mie mi s-a intamplat de multe ori sa pricep ceva in mod gresit). Solutia a fost ca am vorbit fata in fatza cu pers. respectiva si atunci am realizat impreuna, cate confuzii se pot deduce din cauza exprimarii simpliste pe mess.

  • 17. Andrei CATOIU  |  ianuarie 8, 2008 la 7:42 am

    Emoticonurile le folosim pentru a ne arata starea de spirit. Dar acestea nu pot reda cu adevarat starea persoanei care le trimite. Sunt persoane care folosesc mess-ul dar care nu folosesc emoticonuri. Deci…

  • 18. 640K ought to be enough for anybody.  |  ianuarie 8, 2008 la 8:17 am

    Emoticonurile nu vor putea inlocui niciodata un gest din realitate, in primul rand cu ajutorul emoticonurilor poti sa minti foarte usor: spre exemplu sa pui un „emoticon care plange”, dar tu sa fii foarte fericit…in realitate este mult mai greu sa faci asta.Este altceva cand dai noroc cu cineva…si altceva cand ii spui cuiva buna pe mess.Dupa parerea mea iti dai seama mult mai usor de caracterul unui om cand esti fata in fata cu el.

  • 19. oana haram  |  ianuarie 8, 2008 la 10:18 am

    si emoticonurile sunt destul de utile,dar nu de fiecare data exprima starea nostra de spirit;le folosesc atat pe mess cat si atunci cand las commenturi

  • 20. alexootza  |  ianuarie 9, 2008 la 7:05 pm

    eu cred ca emoticonurile sunt o completare in a-ti arata mai bine starea de spirit .eu de exemplu le folosesc destul de rar insa nu foarte rar .

  • 21. Grozea Alexandra  |  ianuarie 10, 2008 la 7:43 pm

    in prima parte a perioadei in care am descoperit messenger-ul(acum vreo 2 ani) trebuie sa recunosc ca stilul acesta de scriere al sau,cu prescurtari, nebunii m-a furat si pe mine…ajunsesem sa le folosescpana si la scoala, la predare…asta nu era o asa parte rea…ca erau notitele mele, eu invatam dupa ele si nimeni altcineva, insa de fiecare data cand lucram pe calculator vreun referat ma chinuiam ingrozitor de tare sa scriu corect…de multe ori renuntand la a ma mai stradui sa scriu NORMAL, reluam tot eseul si ma corectam, insa nu mereu vedeam toate acele abrevieri folosite si asta imi influenta negativ lucrarea, mai ales daca o mai si trimiteam pe la concursuri…acum, slava Domnului, am reusit sa scap de aceasta „boala”…

  • 22. Grozea Alexandra  |  ianuarie 10, 2008 la 7:47 pm

    emoticon-urile…pe mess, daca vorbesti cu o persoana mai serios te baga intr-o mare „belea”…ajungi sa te certi f tare deoarece ele nu mereu exprima starea de spirit pe care o ai si se interpreteaza cu totul altceva, si pana stai sa explici deja ce ai vrut sa transmiti prin ele te enervezi si o lasi „balta”…si asa te certi cu persoane dragi din „prostii” ca acestea

  • 23. dhanay  |  ianuarie 13, 2008 la 6:16 pm

    Emoticonurile sunt utile pentru a imbogati conversatia si poate pentru a scurta oarecum distanta.Cand vrei sa il destinzi pe celalalt ii trimiti un „zambilici”(scuze dar imi place cum suna)si ii dai un indiciu despre starea ta de spirit sau despre opinia ta,dar cum spuneam emoticonurile,”zambilicii”nu pot reprezenta sentimentele,nu pot si nu vor putea inlocui o discutie fata in fata!

  • 24. Andra  |  ianuarie 18, 2008 la 9:27 pm

    A: tu s deja ou et a ql h?
    B: oui au „grenier savoyard” vs la gare
    B: on se dn rdv vous a la comedie a 19h45
    A: c’est parfait
    A: vs vs voyez a ql h pour les questi?
    B: vers 9h30 a la b u de sciences crim
    A: tu peux passer qd tu voudras

    😀

  • 25. omulplajei  |  ianuarie 20, 2008 la 11:20 am

    cred ca ar trebui luata in considerare si influenta pe care toate aceste emoticonuri o au asupra exprimarii celor ce le folosesc..destul ed des vad faptul ca oamenii au inceput sa aiba posturi ce aduc a emoticon…pe cand sentimente luate de pe net?..roboti umani vom deveni…

  • 26. ivona  |  aprilie 8, 2008 la 2:01 pm

    cozmina :ba c faci?
    cozmina : pot sa t sun?
    cozmina : ai treaba?
    cozmina : ;;)
    ivona : nu suna
    ivona : 🙂
    cozmina : ah ok
    cozmina : :-j
    ivona : suni?
    cozmina : ah credeam k ai zis nu suna
    ivona : era o virgula nepusa
    ivona : :))
    cozmina : ah ok
    cozmina : stai k acum a venit mama
    cozmina : 2 min
    cozmina : :))

    Am pus conversatia asta din 2 motive. Primul motiv ar fi faptul k vreau sa demonstrez ca, desi messul are foarte multe avantaje, prezinta si cateva dezavantaje. Tocmai aceasta simplificare si codificare a limbajului poate duce la neintelegeri. Uneori minore alteori destul de importante. Un alt motiv ar fi pentru a demonstra si faptul ca messul nu va inlocui niciodata vorbitul „live” fie el si la telefon. Este mult mai personal si mai rapid. Niciodata nu voi folosi messul pentru a vorbi lucruri importante sau urgente 😉

  • 27. suz  |  aprilie 9, 2008 la 4:15 pm

    E clar k multe persoane pun emoticonuri asha ..”k sa fie”.Din punctul meu de vedere ele ne ajuta foarte mult atunci cand eshti in „pana de idei” sau cand cineva te plictiseste shi nu vrei sa pari „lipsit de simt” shi sa nu ii raspunzi…Asa e cel mai bine…aprobi q un singur zambet „:)” shi gata ;)) In cele mai multe cazuru merge :))

  • 28. ip-11i  |  aprilie 9, 2008 la 6:37 pm

    diferenta dintre asa-numitele „dialecte” este in primul rand si prin dovezile repetate aduse d oameni d stiinta cum ca majoritatea comportamentelor au o mare probabilitate d a fi transmise generatiilor urmatoare.este k si cum am fi programati genetic sa adoptam anumite comportamente,sa invatam anumite lucruri,si nu altele(deci,parintii nostri si noi la randul nostru am preluat kte ceva din generatiile anterioare,deci d aceea suntem intr-un fel compatibili).dar,”prgramarea genetica” nu se manifesta numai prin acele caracteristici cu kre ne nastem(pt k d altfel,am gandi cu toti la fel,am fi lipsiti d opinii),ci si prin dezvoltarea unor abilitati ulterioare,plus o conduita specifica(si asta tine,normal, de secolul in kre traim,de obiceiurile din vremea noastra d zi cu zi,modernitate,tinerete,cu alte cuvinte destul d diferit fata d c gandesc parintii nostri,sau si mai si,bunicii).de aceea nici nu ne-ar intelege,dak am vbi cu diferite prescurari p kre le folosim noi in mod frecvent. dupa cum bn stim,aceste „dialecte” tin si d dezvoltare,prin care fiekre se adapteaza la mediul in kre traieste(putem sa fim multi tineri,dar unii poate nu la fel d adaptati k altii,asa k poate nu ne vom intelege la fel).putem sa avem toti net,si in acelasi timp sa nu putem sa comunikm in acelasi mod. adesea auzim k de ce n pierdem timpul in fata calculatorului sau vbim in felul in kre vbim…pana la urma fiekre trebuie sa se adapteze la timpul in kre traieste si fiekre avem personalitatea noastra…asa k indiferent de dialectul folosit,atata timp kt stim sa comunikm unii cu ceilalti,totul va fi bn

  • 29. podosu ioana  |  mai 4, 2008 la 10:25 am

    Cred ca acesta e cel mai tare „accesoriu „al mess-ului,pentru ca oricat de mult ai vrea si ai incerca sunt unele sentimente pe care nu le poti exprima in cuvinte,iar omuletii aceia care iti scot limba,se imbratiseaza,sufera,rad si se bucura sunt mai expresivi decat o mie de cuvinte.
    Inca un lucru interesant este faptul ca iti dai imediat seama cand cineva petrece mult timp pe mess pentru ca incepe sa foloseasca acele semne si in viata cotidiana,e ca si cum toti „messengeristii” ar avea un cod numai al lor.Mi s-a intamplat frecvent sa aduc vorba de mess sau sa spun pur si simplu „doua puncte P”pentru ca cineva sa imi spuna apoi”sa imi dai si mie id-ul tau de mess”.

  • 30. Cineva  |  mai 13, 2008 la 1:56 pm

    emoticonurile sunt chiar simptice.:)).si cat despre prescurtari… tehnologie noua limbaj nou 😀

  • 31. Cineva  |  mai 13, 2008 la 2:05 pm

    Yo : buna
    Yo : d unde esti?
    Cole:X: buna
    Yo: asl pls
    Cole:X: b
    Cole:X: tu?
    Yo : ..
    Yo : a
    Yo : tm
    Cole:X : U!
    Cole:X : u1
    Cole:X: a..
    Yo : departe…
    Yo : si ia zi ai prieten/a?
    Cole:X : cam da..
    Yo := ))))))))))))))))))))))))))))))))))
    Yo : mor d ras
    Yo : cf bah?
    Yo : iesi?
    Cole:X : ba mi e sooooooooooooomn
    Yo : intri?
    Yo : ramai?
    Cole:X : abia m am trezit
    Cole:X ::))
    Yo : hotaraste te
    Cole:X : nuj
    Cole:X: !!!!
    Cole:X: nuj!
    Yo : t duci la cluuub?
    Cole:X : e ma duc la cluuuub
    Yo : pai gandeste te rpd
    Yo: :))
    Cole:X : duc:)))
    Yo : =))
    conversatie cu una dintre realizatoarele acestui blog :d.e trist cand mai dai peste astfel de persoane p mess:))) cele cu asl pls:)).va rog ! a nu se confunda cu mircu :))

  • 32. Filip Sebastian Dumitru  |  mai 13, 2008 la 6:00 pm

    Limbajul messengerului este unul destul de complicat la prima vedere, insa dupa un studiu individual intens, dupa multa informare si ajutor din partea celorlalti colegi internauti, iti vei da seama ca tot mecanismul este destul de simplu, o modalitate de comunicare rapida, eficienta si chiar amuzanta. Marturisesc ca la inceput si eu am avut dificultati in intelegerea limbajului, dar odata intrat in joc ti se pare din ce in ce mai palpitant. Desi incerc sa-mi petrec cat mai putin timp stand cu Messengerul deschis, uneori “te cam prinzi in discutii” si totul devine din ce in ce mai antrenant si mai distractiv(atunci cand nu vorbim numai strictul necesar), sau chiar poate crea “putina dependenta”. Din pacate, nu s-a inventat un panaceu universal care sa te vindece de dependenta de Internet. Pana atunci limbajul acestuia si al Messengerului incepe sa “puna stapanire” tot mai mult pe viata noastra.

  • 33. Jeze  |  mai 13, 2008 la 7:56 pm

    nu folosesc mereu emoticurie cu adevaratul lor sens…mai mult le pun la „nimereala” sau din greseala;))…..le folosesc corect doar cu persoanele de care imi pasa si au o problema momentan….poate in felul asta mai remediez situatia cu acele fete zambitoare:D…

  • 34. Jeze  |  mai 13, 2008 la 8:05 pm

    da da da..buna faza cu asl plz si cu mircul:))..ala invechit….unde gasesti tot felul de tampiti….oricum mai nou dak vrei sa cunoasti pe cineva te uiti pe HI5…ii trimiti un mesaj respectivului in care ii cerul mult ravnitul ID de „mess”…si poate poate iese ceva….nu imi place….!!!!!

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 28.143 hits