Calatorii si frontiere

decembrie 25, 2007 at 9:35 pm 25 comentarii

Vorbim frecvent despre navigarea pe internet, despre surfing pe internet, despre Internet Explorer, despre cyberspace, despre autostrada informationala, despre internauti. Tot acest vocabular trimite la ideea de calatorie. Multi dintre noi suntem internauti si cunoastem bine instrumentele ce ne ajuta sa navigam pe net. De aceea, va propunem niste intrebari „ajutatoare”:

1.Ce intelegeti prin calatoria virtuala? Nu va grabiti sa dati raspunsul. Va ganditi doar la cele pe calculator/internet sau sunt si altele?


2.Care credeti ca sunt diferentele dintre calatorille reale si cele virtuale? Ce limite (frontiere, bariere) exista sau dispar in cele doua cazuri?
vs.
3.Care sunt „drumurile” si „locurile” care va plac cel mai mult pe net?

4.Care credeti ca sunt avantajele si dezavantajele calatoriei virtuale?

Entry filed under: Calatorii si frontiere; intalniri, despartiri, regasiri.

un pic de istorie.. messenger

25 comentarii Add your own

  • 1. Kornytza  |  decembrie 28, 2007 la 9:55 am

    Nu stiu de ce ,dar pe mine „calatoria” asta virtuala ma oripileaza,la fel cum ma oripileaza si ideea despre viitor…Unii vor spune poate ca am probleme psihice grave,insa eu sunt absolut ingrozita de ideea de a trai in viitorul care se intrevede,pentru simplul fapt ca mi se para Apocalipsa mult asteptata…Adica…sa fim seriosi…ce fel de viata mai e asta?!Poluare cat cuprinde,roboti,calatorii virtuale si alte nebunii de genu’ asta…Si intr-adevar foarte putini sunt cei carora chiar le pasa : de ce?Pentru simplul fapt ca,atunci cand inevitabilul se va intampla,viata lor va fi si asa de mult trecuta…asa ca totul pica ca o bomba direct in capul nostru,al „generatiei urmatoare”,care se presupune ca trebuie sa schimbe (eventual sa salveze) lumea pe care inaintasii nostri au avut grija sa o aduca in cea ma jalnica stare de degradare;care au avut grija de noi sa nu ne educe prea mult in acest sens,pentru a fi mai usor de controlat;si care acum se retrag rapid din peisaj,fara sa le mai pese…NOI vom fi singuri,pe un drum care nu este al nostru,vazand cum totul in jurul nostru se scufunda incet…………Asa ca pe mine,”calatoria” asta virtuala si „spargerea” barierelor cunoasterii nu ma face sa ma gandesc decat la viitorul pe care l-a descris si care pur si simplu ma ingrozeste…….A…si era sa uit : nu stiu de ce am vaga impresie ca maine o sa ma trezesc cu o armata de psihologi la usa,dar asta urmeaza sa vedem :)….

  • 2. Kornytza  |  decembrie 28, 2007 la 9:59 am

    A… si inca o chestie (chiar ca am nevoie de psiholog) : e foarte interesanta ideea din clipul de mai sus,dar ma intreb : de ce totul se rezuma la violenta?! nu de alta,dar puteau,pe aceeasi idee, sa faca altceva,nu neaparat sa se palmuiasca!…

  • 3. Catylina  |  decembrie 28, 2007 la 1:01 pm

    Niciodata nu voi putea sa compar calatoria virtuala cu cea reala. Cea reala este de mii si mii de ori , chiar milioane de ori mai buna decat cea virtuala. Adica nu stiu ce e aia o calatoria fara ca sa faci poze cu tine ,fara sa-ti faci prieteni noi , fara sa te vaiti de picioare pentru ca ai mers mult prea mult sau daca ai rau de masina ( ca mine) fara sa te vaiti de stomac si sa blestemi ziua in care ai zis ca mergi in calatorie. Va spun eu caci am o experta in a regreta ziua in care ai decis sa bleci intr-o calatorie si a te ruga la Dumnezeu sa ajunga mai repede masina la destinatie. Dar pana la urma aceste regrete te fac in momentul cand „gusti ” calatoria sa te distrezi si mai mult, iar apoi privind peste ani sa razi de ceea ce ai facut.
    In concluzie calatoria reala va ramane mereu cea mai buna, nu pozele afisate pe ecranul unui calculator ce sta sa se strice.

  • 4. Claudia  |  decembrie 28, 2007 la 1:51 pm

    Sunt de acord ! Cea mai accesibila si inegalabila calatorie virtuala este cea prin intermediul internetului!
    Ei bine .. draga Catylina e de inteles ca acele drumetii reale insotit/a de familie sau fie de colegi sunt greu de comparat, dar hai sa ne gandim …. care model de calatorie este mai potrivit pentru omul ocupat al secollui XX?… modelul virtual sau real ?
    Hai sa fim sinceri cu noi insine macar o data in viatza!…suntem comozi , ne place sa primim totul de-a gata fara pierdere de timp , bani si nervi!
    Deci U ce ai alege ?….calatoria reala in locul celei virtuale ?…sincer ma indoiesc!

  • 5. Claudia  |  decembrie 28, 2007 la 1:56 pm

    Interesanta ideea , precum si proiectul in sine ..Multa bafta si putere de munca!
    Si….fie vorba intre noi .. sa-l ajute cineva pe individul care isi tot da palme, cred ca e epuizat… si in fond suntem oameni .. nu putem sa ramanem indiferenti la necazul acestui frate al nostru..:)):))=)) :-*:-*:-* ,,,,

  • 6. Claudia  |  decembrie 28, 2007 la 2:12 pm

    Dezavantajele calatoriei virtuale.. pai cred ca multi dintre noi iau foarte in serios aceast tip de calatorie.. si de cele mai multe ori reusesc sa o confunde cu cea reala…iar gandul ma duce acum la cei doi fratiori mai mici ai mei care efectiv se pierd in fata calculatorului ore in sir .. si omit ca trebuie sa manance sau sa isi satisfaca alte nevoi primare. Chiar ieri, Andrei ( unul dintre frati ) mi-a marturisit convins ( dupa ce in prealabil avusesem o cearta cu el ), ca nimeni nu il intelege iar singurul lui prieten este calculatorul, („ciudat”-mi-am zis ),..insa discutia a continuat si fratiorul meu a reusit sa ma blocheze cand a afirmat ca daca vreodata va fi nevoit sa aleaga intre mine si calculator, ar alege calculatorul de 1000 de ori…recunosc , asta chiar m-a ranit !

  • 7. georgiana  |  decembrie 28, 2007 la 7:26 pm

    pentru mn calatoria virtuala reprezinta nu doar o calatorie prin universul informatiei si al dependentei, ci si una bazata pe imaginatie, pe fantasticul creat in misterul ,care ne invaluie gandire. este fff diferit sa calatoresti prin multe tari, sa descoperi locuri si oameni, sa te delectezi cu frumusetea naturii decat sa navighezi intr-un mare”copac” inferior padurilor , junglelor. senzatiile traite in realitate sunt mult mai profunde decat celelalte. Ceea ce diferentiaza aceste calatorii este comoditate, rapiditatea si accesibilitatea, deoarece cu cateva click-uri putem avea acces la multe lucruri intr-un tmp scurt, iar in viata reala trebuie sa depunem un anumit efort pentru a calatori si ajunge la destinatia dorita. Pe net imi plac drumurile scurte , sa gasesc repede ce vreau , nu sa umblu din site in site , imi plac ”locurile” unde gasesc poze, noutati, forumuri, inventii, curiozitati. Consider net-ul un hobby si de aceea vreau sa ”primesc” de la el numai lucruri bune. Din pacate acest hobby are pe langa avantajele sale nenumarate si dezavantaje, cum ar fi departarea de realitate, dependenta, capatarea de vicii , de obiceiuri proaste, daunatoare. Calatoria virtuala ne tine pe loc, ne limiteaza din placeile vietii; in loc sa stam la calc putem avea alte activitati mult mai palpitante sau calme, dupa gustul fiecaruia.

  • 8. downtownjesus  |  ianuarie 2, 2008 la 10:02 pm

    Doamne…nimeni, niciodata, in toata viata lui si a mea si a tuturor puse laolalte n-o sa aleg „calatoria virtuala”. nici nu pot concepe ideea ca cineva numeste insiruirea aia de click-uri si de imagini „calatorie”. calatorie inseamna…Doamne, revelatie, prietenie (n-are nici un farmec singur), adunat de umbre si de amintiri, senzatii, oameni noi (cum zicea cineva mai sus), locuri, aer, parfum…ploaia nu e la fel peste tot, si n-ai cum s-o simti cu un click. n-ai cum sa simti farmecul unui tablou viu decat fiind acolo. n-ai cum sa fii fericit vazand Maramuresul din scaun. dau toata viata mea pt inca o senzatie ca asta: Baia Mare jos la picioarele noastre, iarba proaspata, soare prietenos, Coca Cola la 2 litri jumate, ghiozdan imens negru, muzica padurii din spate in urechile tale, senzatia de libertate, cei mai buni doi prieteni tolaniti pe iarba si omul pe care il iubesti fara sa stie fumand o tigara langa tine. nu accept ideea de „calatorie virtuala”. spuneti-i altfel.

  • 9. mircea  |  ianuarie 3, 2008 la 10:47 am

    intr-adevar cea mai rapida si concreta cale de informare este internetul…dar…asa cum din mass-media aflam stirile cu putina „inflorire” asa putem lua dupa net virusi…:|…dar cu toate astea calatoria pe net este cea mai interesanta….de fiecare data gasesti site-uri noi, aflii de la altii, sau pur si simplu intrii pe google si scrii ceva anume si gasesti foarte multe lucruri interesante…asa k se merita sa iti iei un bilet si sa faci o calatorie pe net:D

  • 10. denyden(9f)  |  ianuarie 3, 2008 la 12:33 pm

    Calatoria virtuala este o calatorie intr-o lume pe care noi,adolescentii am creat-o,am infrumusetat-o si i-am dat culoare,facandu-ne propriul limbaj codificat.Locurile care imi plac cel mai mult sunt mess-ul si hi5-ul deoarece pot cunoaste adevarata fata a persoanelor si totodata,ma pot cunoaste pe mine.Calatoriile reale au farmecul lor:vezi locuri,peisaje,esti incantat de frumusete,insa calatoriile virtuale lasa frau imaginatiei si te duc in toate locurile posibile,unde te simti bine si legi prietenii de durata, te lasa sa aluneci in visare,te informezi,pe scurt,te simti bine in lumea ta,pe taramul prieteniei.

  • 11. podosu ioana  |  ianuarie 3, 2008 la 5:19 pm

    Vrei sa vizitezi un anumit loc,dar nu poti,vrei sa fi cu cineva,dar este imposibil,vrei sa calatoresti in toata lumea,sa cunosti oameni,locuri,culturi,obiceiuri,tot ceea ce ce se poate afla…Eu cred ca internetul e singurul care ne poate ajuta in acest caz.Nu afirm ca este acelasi lucru,pt ca ar fi absurd sa sustin asa ceva,insa este ceva…Vezi fotografii cu locurile in care ai vrea sa mergi si u,citesti despre alte popoare si culturile lor,vorbesti pe mess cu prietenii pe care nu ii poti vedea,sunt o multime de lucruri pe care le poti face si nu mai exista nicio bariera,esti liber.Pentru mine asta reprezinta internetul,o modalitate de a evada dintr-un spatiu in care la un moment dat nu ma mai regasesc.

  • 12. dhanay  |  ianuarie 4, 2008 la 7:51 pm

    Calatorie virtuala…..nu suna prea captivant,cand revii in lumea reala iti dai seama ca nu te-ai imbogatit cu prea mare lucru,ca nu ai trait intens.O calatorie in care ai tot ce iti poti dori:prieteni,informatii,locuri in care poti ajunge doar cu gandul dar care dispar in cateva secunde.Si totusi ti se ofera oportunitateade a le cunoaste,daca nu prin prisma realitatii ,prin prisma redarii virtuale,scrise a acesteia.Aceasta calatorie virtuala,ce e drept mult mai complexa,dezvoltata vine in sprijinul calatoriei reale si nicidecum nu o inlocuieste,noi suntem cei care facem asta.

  • 13. Adam Madalina  |  ianuarie 5, 2008 la 7:52 am

    Cred ca avantajele internetului sunt foarte multe(putem face rost de o informatie mult mai repede ,putem vorbi la distanta, putem sa cautam referate si alte materiale),dar pe langa aceste avantaje exista si destule dezavantaje.Oricum aceasta idee este una reusita.

  • 14. val00tsa  |  ianuarie 7, 2008 la 6:00 pm

    chiar daca cu totii suntem constienti ca internetul are si dezavantaje,nu ezitam sa ne informam atunci cand avem nevoie…asta intamplandu-se foarte des;))…dezavantajul cel mai grav…cred k este dependenta de aintra p mess,de a naviga pe net…sunt fosrte multi care renunta la iesirile cu prietenii pentru a se juca pe calculator,pentru a inta pe mess.pentru a petrece timp pe hi5 sau pe alte siteuri…isi neglijeaza adevaratii prieteni pentru acest prieten virtual…:D

  • 15. 640K ought to be enough for anybody.  |  ianuarie 8, 2008 la 9:43 am

    Calatoriile virtuale sunt mult mult mai simple decat cele reale..si in ele nu te bazezi deloc pe propriile forte, te „lasi dus de computer”…si totul ti se pare atat de simplu…dar daca nu faci calatorii reale vei ramane depedent de calculator…in ideea ca fara el numai ai ce face(sa fim seriosi cand umbli pe calc..net..si se i-a curentul nu te enervezi!?..nu te plictisesti!?)…Expertii spun ca in America daca le-ai terminat retelele…si se duc calculatoarele se ajunge la situatii de criza!…ai incercat vreodata sa-ti propui sa stai o luna fara calculator…poate unii vor spune ca aaa daaa…dar asta e simplu nu are rost sa ma chinui…dar daca e atat de simplu..incearca…sa vezi cum e!!!

  • 16. Nedelcu Arina  |  ianuarie 8, 2008 la 9:43 pm

    Ador Viena! Si merg in fiecare saptamana acolo! Cu ajutorul internetului desigur! 😀 Prin camerele instalate de autoritatile locale reusesc sa vad zonele care mi-au ramas in suflet de cand am fost prima data la Viena…in persoana 🙂

  • 17. Grozea Alexandra  |  ianuarie 10, 2008 la 8:21 pm

    calatorie virtuala-cand aud asa ceva nu ma gandesc decat la cele pe internet, in care nu exista bariere….tehnologia a evoluat atat de mult incat poti ajunge oriunde, oricand in intreaga lume…clar exista mari diferente intre o calatorie propiu-zsa si cea virtuala…pentru ca una e cand vezi un stat pe calculator si alta e cand il vizitezi…spre exemplu daca te mergi in grecia…pe internet nu obtii decat imagini si informatii, insa daca esti acolo unde si-a tinut Cicero discursurile(spre ex) nu cred ca nu o sa-ti treaca prin trup un fior de emotii…

  • 18. Mihaela T.  |  ianuarie 17, 2008 la 4:56 pm

    Intr-adevar, calatoria virtuala are punctele ei pozitive, este folositoare, nimic de zis, dar trebuie sa stim se ne controlam , sa nu devenim dependenti. In fond, orice lucru este daunator daca este folosit in exces. Asa este si internetul. Pierdem fara sa ne dam seama contactul cu realitatea pentru ca dorim mereu mai mult si mai mult. Iar cand revenim…:| Nu ne e tocmai bine. Este important sa folosim cu masura ceea ce ne este util acum , dar care in viitor ne poate dauna mai mult decat ne putem imagina, pt ca devenim dependenti.

  • 19. Andra  |  ianuarie 18, 2008 la 9:19 pm

    Calatoria virtuala e utila si, uneori, singura posibila. Nu intotdeauna calatorim spre locuri noi, pe care ne-ar placea sa le vizitam, ci deseori ne intoarcem spre locurile dragi in care ne-am dori sa fim. Exista o camera montata pe hotelul Pietroasa la Buzau cu ajutorul careia am calatorit de multe ori in anii de facultate, de la Bucuresti…ori de cate ori voiam sa imi reincarc bateriile si sa ma umplu de optimism, si nu puteam sa dau o fuga pana la Buzau, deschideam site-ul respectiv…forfota elevilor de dimineata (da, pe acolo treceam si eu cand mergeam la Hasdeu), tarabele din Piata Daciei uneori, palatul luminat, duminica 2PM- nimeni pe strada, o multime de imagini care fac parte din mine, oriunde as fi.

  • 20. Ana  |  ianuarie 26, 2008 la 8:22 pm

    Exista o mare diferenta intre calatoria reala si cea virtuala.Una e sa te uiti pe internet la niste poze si cu totul altceva sa fii in locurile respective.Dar te ajuta si calatoriile virtuale pt k macar iti faci o idee despre locurile la care visezi…afli mai multe despre ele…eu spre exemplu inainte sa ma duc intr-o tara as apela mai intai la calatoria virtuala si apoi as face-o pe cea reala…

  • 21. Adelina Tudor  |  februarie 19, 2008 la 11:21 am

    Pe cale virtuala e mult mai usor sa fi tu insuti/insati.E mai usor sa recunosti anumite lucruri si sa poti infrunta realitatea.Tocmai am trecut prin experienta primei despartiri pe mes si am observat ca nu mi-a mai fost atat de greu sa-mi exprim inconvenientele. cu un simplu click s-a rezolvat totul,fara sa ma faca sa rosesc sau sa am retineri in a exprima exact ceea ce-mi spune inima.

  • 22. ivona  |  aprilie 8, 2008 la 1:22 pm

    Eu ador sa calatoresc….nu voi inlocui niciodata calatoria reala cu cea virtuala…nici nu as avea cum . Dar uneori e frumos sa calatoresc pana la mare si inapoi in mijlocul iernii, sa vad locuri de care poate nici nu auzisem pana in acel moment. Sunt informatii utile pe care le poti acumula. Apoi,te poti hotara : se merita sau nu sa faci si o calatorie reala pana in respectivul loc? Calatoria virtuala este dupa parerea mea un fel de preview pentru o calatorie reala. Nu se exclud reciproc ci doar se completeaza 😉

  • 23. raluca  |  aprilie 9, 2008 la 8:45 am

    pentru mine calatoriile virtuale sunt ca niste provocari.Mult mai simple decat cele reale,dupa pararea mea, ele nu-ti pot reda acel sentiment de emotie,bucurie, in momentul in care vizitezi locuri starine sau tara preferata.Cu toate acestea ele ne pot ajuta sa intram intr-o alta lume,sa ne familiarizam cu anumite locuri si in plus e frumos sa obtinem cat mai multe informatii despre tara in care vrem sa mergem pt ca apoi ne este mai usor sa ne decidem daca chiar merita sa vizitam acel loc.

  • 24. bitter  |  aprilie 15, 2008 la 5:59 pm

    Calatoriile virtuale..cu siguranta ma fac sa ma gandesc imediat la calatoriile facute stand comod in fatza calculatorului si navigand cu usurinta pe internet.Acestea sunt modalitati specifice acestui secol, „secolul vitezei”, deoarece intr-un timp mai putin decat scurt, in cateva secunde putem ajunge aproape oriunde ne dorim, unde poate doar indraznim sa visam. Cu un singur click putem vedea mii d fotografii, putem face un tur al zonei pe care dorim sa o vizitam, putem viziona filmulete si ajungem sa n simtim k si cum am fi acolo cu adevarat.Atunci cu ce ne mai ajuta calatoriile reale?…Multi nu ar putea sa raspunda la aceata intrebare…uitam d lucrurile simple si d frumusetea unei calatorii adevarate. „Sclavi” ai comoditatii, preferam accesul vitual la frumusetile lumii, si alegem scaunul confortabil de unde putem cu usurinta ajunge in cele mai nebanuite locuri.S-a format o dependenta d comoditate dezvoltata prin intermediul internetului, iar calatoriile virtuale castiga detasat in fata celor reale.Vedem o cale de a trece de barierele realitatii si de a ne depasi astfel propriile limite , dar nu vedem si riscul care apare, acela de a ne rupe complet d lume si a ne izola in propria noastra lume.

  • 25. diana g  |  mai 8, 2008 la 7:35 pm

    Cu siguranta exista o diferenta intre calatoria virtuala si cea reala…imaginile pe net nu-ti pot provoca sentimentele pe care le-ai avea in realitate,in fata unor locuri la care visai de mic copil.Desi calatoria virtuala e mult mai simpla,avand in vedere faptul ca poti ”vizita” doar stand in fata calculatorului,din punctul meu de vedere,nu se poate compara cu cea reala.Dimpotriva,calatoria virtuala ne face sa uitam de frumusetea unei calatorii reale si din pacate,unii dintre noi se multumesc doar cu cateva imagini pe net pentru a cunoaste locurile respective.

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 28.143 hits